Banner Image

BLAUWLICHTFILTER-BRILLEN

zo bescherm je je ogen bij beeldschermgebruik

afspraak maken

tijd doorbrengt op je computer, tablet of smartphone, heb je waarschijnlijk gemerkt dat het na een tijdje vermoeiend wordt om naar het beeldscherm te kijken. Dit gaat vaak gepaard met hoofdpijn, droge of tranende ogen en slaapproblemen.

De oorzaak hiervan is het kortgolvige blauwe licht dat door de beeldschermen van elektrische apparaten wordt uitgestraald. Dit belast onze ogen en veroorzaakt de eerder genoemde symptomen. Als dit je bekend voorkomt en je kunt of wilt je tijd achter het beeldscherm niet verminderen, dan biedt een bril met blauwlichtfilter uitkomst.

IST EINE BLAULICHTFILTER-BRILLE SINNVOLL?

ZIJN BLAUWLICHTFILTER-BRILLEN NUTTIG?

Een bril met een blauwlichtfilter biedt een zeer betrouwbare bescherming tegen het blauwe licht van digitale apparaten. De bril reflecteert het potentieel schadelijke licht zodat een groot deel ervan de ogen niet bereikt. De blauwlichtfilter kan als extra coating op brillenglazen worden aangebracht of rechtstreeks in de glazen worden verwerkt.

Een blauwlichtfilter-bril is vooral geschikt voor mensen die veel achter een beeldscherm zitten en hun ogen willen beschermen. Vooral 's avonds, in het donker of in slecht verlichte ruimtes zijn brillen met blauwlichtfilters een uitkomst. In het donker zijn onze pupillen namelijk extra verwijd, en zonder bescherming van een blauwlichtfilter bereikt nog meer van het blauwe licht onze ogen.

WAT IS BLAUW LICHT EN WAAR KOMT HET VANDAAN?

Blauw licht is overal: het is afkomstig van het natuurlijke licht van de zon en ook van alle soorten kunstlicht. Ledlampen en beeldschermen van computers, tablets en smartphones zijn de bronnen die we in het dagelijks leven het vaakst tegenkomen.

In het elektromagnetisch spectrum ligt blauw licht in het golflengtegebied van 380 tot 500 nanometer. Het bevindt zich dus in het zichtbare deel van het lichtspectrum en we worden hier dagelijks aan blootgesteld. Blauw licht is niet per se schadelijk voor ons. Integendeel: het blauwe licht in zonlicht onderdrukt de vorming van het slaaphormoon melatonine. Het maakt ons alerter, fitter en efficiënter.

Te veel blauw licht kan echter schadelijk zijn voor ons en onze ogen. Iedereen die veel achter een beeldscherm zit herkent waarschijnlijk de volgende klachten:

·     Droge en vermoeide ogen

·     Oogpijn

·     Hoofdpijn

·     Slechter/wazig zien

·     Concentratieproblemen

·     Slaapproblemen/problemen met inslapen

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om deze klachten te voorkomen. Je schermtijd verkorten ligt het meest voor de hand. Deskundigen adviseren om minstens twee uur voor het slapengaan beeldschermen uit te zetten en je elektrische apparaten weg te leggen. Zo kan het lichaam voldoende melatonine aanmaken en staat niets een goede nachtrust in de weg.

Ook beschikken veel moderne apparaten zoals televisies of smartphones over opties om blauw licht te filteren om de ogen 's avonds te ontlasten. Deze instellingen worden doorgaans de "nachtmodus" genoemd. 

FÜR WEN EIGNET SICH DIE BLAULICHTFILTER-BRILLE?

VOOR WIE IS EEN BLAUWLICHTFILTER-BRIL GESCHIKT?

In principe kan iedereen een bril met blauwlichtfilter dragen. Ze zijn vooral geschikt voor mensen die veel achter de computer werken. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het ook mogelijk om een blauwlichtfilter-bril zonder sterkte te dragen. De glazen van je bril bevatten dan geen sterkte en zijn alleen voorzien van een blauwlichtfilter.

Bovendien is de bril niet alleen geschikt voor het werk achter een beeldscherm. Hij kan zonder problemen de hele dag door worden gedragen. De bril kan ook worden gedragen tijdens het autorijden. De beleving verschilt echter per persoon: sommige mensen ervaren de reflectie van de blauwlichtfilter als sterker en storender dan die van normale ontspiegelde glazen. Alles hangt af van je subjectieve perceptie. Let op: omdat een blauwlichtfilter de kleurwaarneming kan beïnvloeden, kunnen grafisch ontwerpers of andere professionals die afhankelijk zijn van een correcte kleurweergave op het scherm, beter in beperkte mate een bril met blauwlichtfilter dragen.

Was kostet eine gute Blaulichtfilter-Brille?

WAT KOST EEN GOEDE BLAUWLICHTFILTER-BRIL?

Een goede bril met blauwlichtfilter hoeft geen fortuin te kosten. Bij eyes + more kun je een enkelvoudig bril, ook inclusief blauwlichtfilter, aanschaffen voor de totaalprijs van € 109. Het is ook mogelijk om multifocale brillen voor op kantoor (computerbrillen) te voorzien van een blauwlichtfilter. De multifocale bril voor op kantoor kost bij ons slechts € 239.

Uiteraard staat de kwaliteit van onze brillen en glazen voorop. We werken met hoogwaardige kunststof glazen en onze blauwlichtfilter-brillen worden voorzien van de Digital Blue-coating.  

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN EEN BLAUWLICHTFILTER-BRIL EN EEN COMPUTERBRIL?

Zowel blauwlichtfilter-brillen als computerbrillen zijn geschikt voor mensen die veel achter een beeldscherm zitten. 

Een computerbril (ook wel beeldschermbril of kantoorbril genoemd) is voor jou de juiste keuze als je een multifocale bril nodig hebt. Ze maken het wisselen tussen verschillende afstanden op kantoor, zoals het computerscherm, papieren documenten op het bureau of contact met personen in de ruimte, gemakkelijker voor de ogen. 

De computerbril verschilt overigens van een multifocale bril wat betreft de afstanden. Terwijl normale multifocale brillen geschikt zijn voor drie afstanden (veraf, tussenafstand en dichtbij), is een computerbril geschikt voor twee afstanden (tussenafstand en dichtbij). Dit heeft als voordeel dat je je hoofd niet onnatuurlijk naar achteren hoeft te kantelen wanneer je achter de computer zit. 

Bovendien is het mogelijk om de computerbril (ook wel multifocale bril voor op kantoor genoemd) te voorzien van een blauwlichtfilter.