Lesebrille: Nie wieder unscharfe Buchstaben

ONSCHERPE LETTERS?

Een leesbril biedt uitkomst.

afspraak maken

Aan de ontbijttafel moet je de krant steeds een stukje verder weg houden, een boek lezen gaat niet meer zo soepel ... Klinkt dat je bekend in de oren? Kun je letters niet meer duidelijk onderscheiden of heb je bij het lezen steeds vaker last van hoofdpijn of branderige ogen, dan is het hoog tijd voor een hulpmiddel.

Eerst en vooral: Het is volkomen normaal dat je ogen het met de leeftijd wat laten afweten en ouderdomsverziendheid (presbyopie) de kop opsteekt. Bij de meesten wordt dit al merkbaar vanaf hun 35e. Veel mensen gebruiken echter pas jaren later een leesbril. De meeste mensen zijn gemiddeld 45 à 50 jaar als ze voor het eerst een leesbril dragen.

Hoe kom ik erachter of ik een leesbril nodig heb?

HOE KOM IK ERACHTER OF IK EEN LEESBRIL NODIG HEB?

Doordat de soepelheid van je ooglenzen afneemt, wordt het steeds lastiger om dingen van dichtbij scherp weer te geven. Vooral kleine letters en cijfers lijken al snel wazig, waardoor het alsmaar moeilijker wordt om een boek of wegenkaart te lezen.

Herken je deze symptomen? Ga dan langs bij een oogarts of opticien. Het is verstandig om snel in actie te komen en de juiste maatregelen te nemen. Laat de sterkte van je ogen controleren met een oogmeting – daar doe je je ogen een groot plezier mee. Bij eyes + more kun je een afspraak maken voor een gratis oogtest om je oogsterkte te laten meten door een van onze experts. Voor een pasklare leesbril.

Altijd en overal dezelfde bril?

ALTIJD EN OVERAL DEZELFDE BRIL?

Misschien ga je ervan uit dat een leesbril alleen is bedoeld om makkelijker te lezen. Niets is echter minder waar. Natuurlijk gebruik je hem waarschijnlijk het vaakst tijdens het lezen, maar je bril komt ook van pas bij andere activiteiten.

Een leesbril helpt vooral om dingen op 40-60 cm afstand scherper te zien en dus kun je hem ook opzetten bij het handwerken. Aan de andere kant is hij allesbehalve ideaal om je zicht te verbeteren bij grotere afstanden. Zit je bijvoorbeeld voor de tv en kun je niet goed zien wat zich allemaal afspeelt op het scherm? Dan is er mogelijk sprake van een andere gezichtsstoornis. Kaart dit zeker ook aan bij je oogarts of opticien.

Leesbril met blauwfilter

LEESBRIL MET BLAUWFILTER

Heb je een leesbril nodig en tuur je veel naar het scherm van digitale apparaten? Dan kan het zinvol zijn om te kiezen voor glazen met een speciale blauwfilter. Een bril met blauwfilter beschermt je ogen tegen het blauwe licht dat beeldschermen uitstralen. Zo'n bril ontziet je ogen als je met een scherm werkt, zodat ze minder snel vermoeid raken.

Een leesbril met blauwfilter kun je bovendien zonder enig probleem dragen bij alle activiteiten waarvoor je een 'gewone' leesbril gebruikt. De speciale filter beperkt het gebruik ervan absoluut niet tot lezen en soortgelijke bezigheden.

Hoe zit het met een leesbril van de drogist?

HOE ZIT HET MET EEN LEESBRIL VAN DE DROGIST?

Leesbrillen met verschillende sterktes zijn vaak al voor een habbekrats te verkrijgen bij de drogist of in de supermarkt. Bedenk wel dat zulke kant-en-klaarbrillen geen duurzame oplossing zijn.

Leesbrillen van de drogist of supermarkt kosten misschien wel minder dan een bril bij de opticien, maar ze zijn niet afgestemd op de specifieke behoeften van jouw ogen. Ze houden helaas geen rekening met oogafwijkingen als astigmatisme (hoornvliesverkromming) of sterkteverschillen tussen het rechter- en linkeroog. Draag je toch een bril die niet geschikt is voor jou? Dan kun je last krijgen van duizeligheid, hoofdpijn of misselijkheid. Voor tijdelijk gebruik kan een kant-en-klaarbril wel uitkomst bieden. Maar als je een leesbril voor langdurig gebruik wilt, is het toch beter om naar een opticien te gaan. Dan weet je zeker dat je nieuwe leeshulpmiddel geen extra schade toebrengt aan je ogen.

Hoeveel kost een bril bij de opticien?

HOEVEEL KOST EEN BRIL BIJ DE OPTICIEN?

Bij eyes + more kun je in alle monturen glazen op sterkte laten plaatsen. Voor een leesbril helemaal op maat. Onze experts zorgen ervoor dat je nieuwe bril perfect aansluit bij jouw persoonlijke behoeften en brengen ook de vereiste coatings aan op de glazen. Bij ons tik je een gepersonaliseerde leesbril op de kop voor een totaalprijs van € 99.