Welke bril past bij mij?

WELKE BRIL PAST BIJ MIJ?

Vind de juiste bril voor je gezichtsvorm

afspraak maken

Bij het kiezen van een nieuw montuur is het belangrijk dat je erop let dat de bril bij de vorm van je gezicht past. Als je al een bril draagt en tevreden bent met het montuur, is dit een goede eerste indicatie van welke vorm het beste bij je past. Sta je op het punt om je eerste bril te kopen of wil je een nieuwe stijl uitproberen? Om je te helpen om de juiste bril te vinden hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

Brillen voor een rond gezicht

BRILLEN VOOR EEN ROND GEZICHT

Als je een rond gezicht hebt, kies dan voor een montuur dat je gelaatstrekken in balans brengt en meer definitie geeft. Rechthoekige of vierkante monturen met strakke lijnen zijn hiervoor bij uitstek geschikt, omdat ze je gezicht een mooie structuur geven. Vermijd ronde of ovale monturen, omdat ze de ronde vorm van je gezicht juist benadrukken.

Brillen voor een hoekig gezicht

BRILLEN VOOR EEN HOEKIG GEZICHT

Als je een hoekige gezichtsvorm hebt, is het belangrijk dat je de harde contouren van je gezicht verzacht. Ronde of ovale monturen zijn hier zeer geschikt voor, omdat ze je gelaatstrekken afronden. Ook smallere of dunnere monturen kunnen opvallende gelaatstrekken verzachten. Vermijd echter hoekige of vierkante monturen, want die kunnen je een strenge uitstraling geven.

Brillen voor een ovaal gezicht

BRILLEN VOOR EEN OVAAL GEZICHT

Gefeliciteerd. Als je een ovaal gezicht hebt kun je kiezen uit verschillende monturen, omdat deze vorm het meest veelzijdig is. Je kunt bijna elk montuur dragen: van vierkante en ronde monturen tot ovale en cateye-brillen. Accentueer je gelaatstrekken en experimenteer met verschillende stijlen en formaten.

Brillen voor een hartvormig gezicht

BRILLEN VOOR EEN HARTVORMIG GEZICHT

Bij een hartvormig gezicht is het belangrijk dat je je gezicht in balans brengt door minder nadruk op je bredere voorhoofd te leggen en je kin juist optisch te verbreden. Smalle en dunne monturen zijn hiervoor zeer geschikt, omdat ze niet te aanwezig zijn in je gezicht. Daarnaast leggen cateye- of vlinderbrillen de nadruk op het onderste gedeelte van het gezicht. Vermijd dikke of brede monturen die de nadruk leggen op het bovenste gedeelte van je gezicht.

Hoe kom ik erachter welke gezichtsvorm ik heb?

HOE KOM IK ERACHTER WELKE GEZICHTSVORM IK HEB?

Er zijn verschillende manieren om erachter te komen welke gezichtsvorm je hebt. Dit hoeft trouwens niet beperkt te zijn tot één bepaalde vorm: er zijn maar weinig gezichten die de eigenschappen van slechts één gezichtsvorm hebben. Zo bepaal je je gezichtsvorm: haal je haren uit je gezicht, ga recht voor de spiegel staan, en traceer de contouren van je gezicht met lippenstift of een stift op waterbasis. Op basis van de getraceerde contouren kun je je gezichtsvorm indelen in een categorie.

Je kunt je gezichtsvorm ook bepalen aan de hand van foto's van je gezicht die vanuit verschillende hoeken genomen zijn. Let hierbij op de breedte van het voorhoofd, de jukbeenderen en de kaaklijn, en ook op de vorm van het voorhoofd en de kin. Door je gezicht te vergelijken met referentiefoto's van de verschillende gezichtsvormen, kun je overeenkomsten identificeren en bepalen in welke categorie je valt: de ronde, hoekige, ovale of hartvormige vorm.

MET WELKE ANDERE ASPECTEN KUN JE REKENING HOUDEN BIJ HET KIEZEN VAN EEN BRIL?

Naast je gezichtsvorm zijn er nog andere factoren die je keuze kunnen beïnvloeden:

HAARKLEUR: Houd bij het kiezen van een bril rekening met je haarkleur. Donkere monturen passen vaak goed bij donker haar, terwijl lichte monturen lichte haarkleuren kunnen accentueren. Experimenteer ook met contrasten om een harmonieuze look te creëren.

HUIDSKLEUR:Je huidskleur kan ook een rol spelen. Bruin- of goudtinten passen goed bij huidskleuren met een warme ondertoon, terwijl zilver- of grijstinten beter tot hun recht komen bij huidskleuren met een koele ondertoon. 

KLEDINGStIJL: Houd ook rekening met je kledingstijl en kies een bril die bij je persoonlijke look past. Een elegant montuur past vaak het beste bij een klassieke stijl. Is je look echter modern of experimenteel, dan kun je beter gaan voor een trendy montuur. 

Het kiezen van de juiste bril kan een uitdaging zijn, maar door je gezichtsvorm te kennen en rekening te houden met andere aspecten zoals je haarkleur, huidskleur en kledingstijl, kun je een weloverwogen beslissing nemen. Probeer verschillende monturen om erachter te komen welke bril het beste bij je past. Onze medewerkers in de store adviseren je graag bij het maken van de juiste keuze.