Banner Image

HOE HERKEN JE EEN GOEDE ZONNEBRIL?

Lees hier alles over uv-bescherming voor je ogen en ontdek waarop je absoluut moet letten als je een zonnebril shopt.

Maak een afspraak

WAAROM IS HET ZO BELANGRIJK OM JE OGEN TE BESCHERMEN TEGEN UV-STRALING? 

Uv-straling, of ultraviolette straling, zit in het natuurlijke licht dat de zon uitstraalt. Die straling is niet alleen gevaarlijk voor de huid, maar ook voor de ogen. Er zijn twee soorten uv-straling die erg schadelijk kunnen zijn: uv A-straling en uv B-straling. Uv A-straling (golflengte 400-315 nm) dringt diep in het oog en kan schade toebrengen aan de ooglens en het netvlies. Op lange termijn kan dit vertroebeling van de ooglens (cataract of staar) veroorzaken of het netvlies zodanig beschadigen dat maculadegeneratie optreedt. Dat is een van de meest voorkomende oorzaken van blindheid op oudere leeftijd. 

Uv B-straling (golflengte 315-280 nm) dringt minder diep door, maar is krachtiger en daardoor mogelijk ook gevaarlijker. Deze straling kan het hoornvlies van het oog en het bindvlies aantasten, wat kan leiden tot fotokeratitis. In de volksmond wordt dat fenomeen ook wel sneeuwblindheid of verbranding van de ogen genoemd. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je ogen onvoldoende beschermd zijn op besneeuwde hellingen of aan water, waar uv-straling sterk weerkaatst wordt en het hoornvlies (net zoals een door de zon verbrande huid) verbrandt. 

WAAR EN WANNEER IS UV-BESCHERMING VOOR JE OGEN BELANGRIJK?

Je ogen beschermen is van belang op alle plekken met uv-straling, dus bijna overal in de openlucht. De uv-index geeft aan hoe sterk de uv-straling op een bepaald moment en een bepaalde plaats is. Een hoge uv-index duidt op krachtige uv-straling en dan is het cruciaal om je ogen goed te beschermen. Zeker wanneer die straling sterk weerkaatst wordt, zoals aan het water, in de sneeuw of op lichte zandstranden. Maar ook op bewolkte dagen en in de schaduw mag je de blootstelling aan uv-straling niet onderschatten. Tot 80 procent van de straling kan namelijk door wolken en mist heen dringen. Daarom kun je ook dan het beste een zonnebril dragen om je ogen te beschermen.

Tip: de uv-index voor jouw locatie vind je meestal in de weerapp op je smartphone.

WAAROP MOET JE LETTEN ALS JE EEN ZONNEBRIL SHOPT? 

Uiteraard wil je een zonnebril met een cool design. Maar daarnaast kun je het beste rekening met de volgende belangrijke elementen: 

Uv-bescherming: Kies een zonnebril uit die de uv A- en uv B-straling voor 100 procent filtert. Dit heeft niets te maken met hoe donker de glazen zijn en moet duidelijk aangegeven worden (100 procent uv-bescherming of uv 400). 

CE-markering: In de Europese Unie moet een zonnebril een CE-markering hebben. Dit betekent dat hij minstens 95 procent van de uv B-straling en 60 procent van de uv A-straling tegenhoudt. 

Gepolariseerde glazen: Deze glazen verminderen schitteringen die weerkaatst worden door horizontale oppervlakken, zoals water en wegen. Ze zijn dan ook ideaal voor buitenactiviteiten en voor sportbrillen. 

Grootte van het montuur en afscherming: Let erop dat je nieuwe zonnebril groot genoeg is en je ogen volledig bedekt. Alleen dan biedt hij voldoende bescherming. Brede pootjes beschermen bovendien tegen zonlicht aan de zijkanten. 

Maak een afspraak

WAAROP MOET JE LETTEN BIJ DE KLEURINTENSITEIT VAN DE GLAZEN?  

De kleurintensiteit van de glazen is belangrijk om comfortabel te zien en hangt af van de situaties waarin je de zonnebril gebruikt. Donkere tinten absorberen meer zichtbaar licht en ontlasten je ogen bij fel licht, maar bieden niet per se een betere uv-bescherming.  

Let daarom bij de aanschaf van een zonnebril op de lichtabsorptie van de glazen. De bescherming tegen verblinding varieert al naargelang de kleurintensiteit: 

  • Mensen die gevoelig zijn voor licht, kunnen het beste ook op bewolkte dagen een zonnebril met een lichtabsorptie van 10 tot 20 procent dragen. 
  • Een lichtabsorptie van 30 tot 50 procent is aanbevolen op bewolkte dagen met weinig zonlicht.  
  • Op zonnige dagen zijn zonnebrillen met een lichtabsorptie van minstens 75 procent de juiste keuze. 
  • Ga je op vakantie in het zuiden of in de bergen? Dan raden we een zonnebril met een lichtabsorptie van minimaal 85 procent aan. 

ZONNEBRILLEN MET MEEKLEURENDE GLAZEN

Lijkt een bril met glazen die zich automatisch aanpassen aan de lichtomstandigheden je wel wat? Meekleurende glazen zijn een slimme oplossing als je niet steeds wilt wisselen tussen je gewone bril en je zonnebril. De glazen reageren op zonlicht en uv-straling, en verkleuren automatisch binnen enkele minuten.

Bij eyes + more garanderen we voor meekleurende brillenglazen een lichtabsorptie tot 75 procent. Lees hier meer over de voor- en nadelen van meekleurende brillenglazen, en ontdek hoe ze werken.

VORM EN GROOTTE VAN ZONNEBRILLEN

Om je ogen maximaal te beschermen tegen uv-straling, moet je ook rekening houden met de grootte en de vorm van je zonnebril.

De ideale zonnebril sluit perfect aan op je gezicht, schermt je ogen volledig af en zorgt ervoor dat er geen zonlicht van opzij in je ogen kan schijnen. Brede pootjes en een goed omsluitend design garanderen een optimale bescherming aan de zijkanten. Dit is vooral belangrijk op plekken met fel zonlicht, zoals op het strand of in sneeuwgebieden.

WAAR EN WANNEER BIEDT EEN ZONNEBRIL ONVOLDOENDE UV-BESCHERMING? 

In bepaalde omstandigheden en regio’s in de wereld beschermt een gewone zonnebril misschien onvoldoende tegen uv-straling. 

Grote hoogtes: In bergachtige gebieden, zoals de Himalaya of de Andes, kan de uv-straling ontzettend intens zijn. De kracht van de uv-straling neemt toe met de hoogte, omdat de atmosfeer dan dunner is en minder uv-licht absorbeert.  

Dicht bij de evenaar: In regio’s vlak bij de evenaar is de zon krachtiger. Je staat er dus ook bloot aan meer uv-straling. Dat is bijvoorbeeld het geval in delen van Afrika, Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië. 

Reflecterende oppervlakken: Sneeuw, water en zand reflecteren het licht en kunnen de uv-blootstelling sterk verhogen. Vooral skiërs, watersportbeoefenaars en strandgangers lopen een risico, omdat uv-straling door zulke oppervlakken weerkaatst wordt en vanuit verschillende hoeken in de ogen kan terechtkomen. 

Grote open gebieden zonder schaduw: In woestijngebieden zoals de Sahara of de outback in Australië is er weinig schaduw en zijn de zonnestralen zeer intens. 

 

Maak een afspraak

Om je ogen in die regio’s en omstandigheden voldoende te beschermen, moet je een zonnebril dragen die de uv A- en uv B-straling 100 procent tegenhoudt. Daarnaast kun je een hoed met brede rand dragen en zonnebrandcrème smeren om je huid te beschermen. Zonnebrillen die speciaal ontworpen zijn voor extreme omstandigheden, zoals gletsjerbrillen met zijbescherming, beschermen je ogen nog beter in omgevingen met zeer sterke uv-straling. 

WELKE ZONNEBRIL KUN JE HET BESTE DRAGEN TIJDENS HET AUTORIJDEN? 

Een zonnebril is een geweldig accessoire achter het stuur, omdat hij schitteringen vermindert en je ogen beschermt. Vooral grijze, bruine en groene glastinten zijn ideaal, omdat je daardoor beter contrasten kunt onderscheiden zonder dat je moeilijker kleuren herkent. 

Zonnebrillen met lichte glazen en glazen in een opvallende kleur (bijv. rood, blauw, roze of oranje) zijn echter niet geschikt als je met de auto rijdt, aangezien ze de waarneming van verkeersborden, remlichten en verkeerslichten kunnen beïnvloeden. Niet erg veilig dus. 

Ook te donkere glazen zijn geen goed idee. Ze laten niet genoeg licht door en beperken het zicht tijdens het rijden. 

FAQs

Ja. Net zoals uv-straling je huid verbrandt als je die niet voldoende beschermt, kan het ook verbranding van je ogen (fotokeratitis) veroorzaken. De ultraviolette straling verbrandt dan het hoornvlies van het oog. Dit kan ook gebeuren bij kunstmatige lichtbronnen, zoals lasbranders of zonnebanken, maar komt vaker voor bij natuurlijk zonlicht. En dan vooral wanneer uv-licht sterk gereflecteerd wordt, bijvoorbeeld door sneeuw, water of zand.  

Symptomen van verbrande ogen zijn onder meer roodheid, het gevoel dat er zand in je ogen zit, hevige pijn, wazig zien, lichtgevoeligheid, en soms tijdelijk verlies van je gezichtsvermogen. Een verbranding van de ogen is gelukkig meestal tijdelijk en geneest normaal gesproken binnen één tot twee dagen, op voorwaarde dat je je ogen beschermt tegen verdere blootstelling aan uv-straling en op de juiste manier verzorgt.  

Om verbranding van de ogen te voorkomen, is het belangrijk om een zonnebril met uv-filter te dragen. Kies in extreme omstandigheden voor een sneeuw- of watersportbril. Zo zijn je ogen altijd optimaal beschermd.