Banner Image

BRILLEN VOOR TIJDENS HET AUTORIJDEN

Signalen en tips

Bekijk alle brillen

Als je regelmatig met de auto onderweg bent, dan weet je hoe belangrijk een goed zicht in het verkeer is. Wist je dat ongeveer 22 % van de automobilisten in Duitsland een bril draagt? (Bron: YouGov en Statista 2022) Een goede bril kan het verschil maken. Niet alleen voor je eigen veiligheid en die van andere weggebruikers, maar ook voor je rijcomfort. 

SIGNALEN DAT JE EEN BRIL NODIG HEBT TIJDENS HET AUTORIJDEN 

Ook al zie je alles prima in het dagelijks leven, het kan toch zo zijn dat je tijdens het autorijden een bril nodig hebt. Let op de volgende signalen: 

  • Moeite om verkeersborden te lezen: als je verkeersborden en wegmarkeringen te laat ziet, dan kan het zijn dat je gezichtsvermogen niet optimaal is. 
  • Problemen bij schemering of slecht weer: een verminderd zicht bij weinig licht of regen kan duiden op een oogafwijking. 
  • Vaak knipperen: als je heel vaak knippert om je zicht scherper te maken, dan kan het zijn dat je ogen vermoeid zijn. 
  • Oog- of hoofdpijn na het autorijden: deze symptomen wijzen erop dat je ogen overbelast kunnen zijn. 
  • Verblinding door koplampen: als je in het donker vaak verblind wordt door tegenliggers, dan kun je je ogen beschermen met de juiste bril. 
  • Moeite met scherpstellen: moeite met overzicht houden of snel schakelen tussen verschillende afstanden kan duiden op een oogafwijking. 

Heb je last van een of meerdere van deze symptomen? Dan raden we je aan om je ogen te laten controleren of te laten onderzoeken door een oogarts. In veel gevallen kan de juiste bril je zicht verbeteren en autorijden veiliger en comfortabeler maken. 

WELKE BRIL IS GESCHIKT VOOR TIJDENS HET AUTORIJDEN? 

Je bril voor achter het stuur moet perfect zijn afgestemd op je visuele behoeften en de omstandigheden op de weg. Hierbij is het belangrijk dat je kiest voor superontspiegelde glazen. Die verminderen de verblinding die wordt veroorzaakt door lichtreflecties en zorgen ervoor dat je ook bij slechte lichtomstandigheden alles op de weg goed kunt zien. Daarnaast beschermen coatings zoals een hardingslaag en een lotuseffect je bril tegen vuil en krassen. Leuk weetje: bij eyes + more zijn alle coatings bij de prijs inbegrepen. 

Enkelvoudige brillen voor tijdens het autorijden: of je nu een correctie nodig hebt voor veraf of dichtbij, deze brillen zijn ideaal voor simpele oogafwijkingen. Ze zorgen onderweg voor een helder en scherp zicht, waardoor je verkeersborden en andere details goed kunt zien. 

Multifocale brillen voor tijdens het autorijden: als je in het dagelijks leven al een multifocale bril draagt, dan kun je die ook dragen tijdens het autorijden. Het is vaak wel even wennen. Houd daar dus rekening mee. Multifocale glazen zijn geschikt voor drie verschillende afstanden (dichtbij, de middenafstand en veraf). Hierdoor kan het in het begin lastig zijn om de buiten- en binnenspiegels van je auto te gebruiken. Misschien moet je je hoofd daarbij verder draaien of kantelen dan je gewend bent. 

ZONNEBRILLEN VOOR TIJDENS HET AUTORIJDEN:

een zonnebril beschermt je ogen tegen verblindend zonlicht en verbetert het contrast, wat vooral belangrijk is bij fel licht of wanneer de zon laag staat. De perfecte zonnebril voor tijdens het autorijden moet voldoen aan verschillende criteria. 

Een zonnebril met gepolariseerde glazen vermindert schittering door reflecties. Dat biedt extra comfort tijdens het autorijden en verbetert het zicht bij nat en zonnig weer. Zorg er ook voor dat de tint van de zonnebril niet te donker is. Een gemiddelde kleurintensiteit (categorie 2 of 3) is meestal voldoende. Zeer donkere brillenglazen (categorie 4) zijn niet geschikt voor tijdens het autorijden, omdat ze te veel licht wegfilteren en het zicht bij slechte lichtomstandigheden kunnen beperken. 

Een optimale uv-filter (uv400 of 100 % uv-bescherming) is essentieel om je ogen te beschermen tegen schadelijke ultraviolette straling. De bril moet ook goed passen en niet afglijden. Zo zorg je ervoor dat hij comfortabel zit en je niet stoort tijdens het rijden.   

Belangrijk: om de waarneming van kleuren en contrasten in het verkeer niet te hinderen, raden we bovendien aan om glazen met bepaalde kleuren te vermijden. Vooral blauwe, rode, roze en groene brillenglazen kunnen de kleurwaarneming verminderen (vooral van rode en groene tinten) en ervoor zorgen dat je verkeersborden of wegmarkeringen minder goed ziet. Zonnebrillen met bruine of grijze tinten zijn het meest geschikt, omdat ze de waarneming van signaalkleuren in het verkeer het minst beïnvloeden. 

Zorg ervoor dat de zonnebril ook aan de zijkanten voldoende bescherming biedt tegen verblindend licht. Kies bijvoorbeeld een bril met brede pootjes of een licht gebogen vorm. Ten slotte moeten de glazen altijd schoon zijn, want vieze glazen kunnen het zicht aanzienlijk belemmeren. 

MEEKLEURENDE GLAZEN VOOR TIJDENS HET AUTORIJDEN 

Meekleurende brillenglazen vormen een aparte categorie. Deze glazen passen zich automatisch aan de lichtomstandigheden aan: ze worden donkerder bij fel zonlicht en lichter bij weinig licht.  

Dit klinkt goed in theorie, maar levert in de praktijk vaak problemen op. Achter de voorruit van de auto reageren meekleurende glazen heel traag op veranderende lichtomstandigheden, omdat de uv-stralen door de ruit worden gefilterd. Het gevolg: de glazen verkleuren niet of nauwelijks. Dit is vaak het geval bij snel veranderende lichtomstandigheden, bijvoorbeeld als je een tunnel binnenrijdt. Een bril met meekleurende glazen is daarom niet ideaal achter het stuur. 

NACHTBLINDHEID: ZIE JE SLECHT IN HET DONKER? 

Nachtblindheid is een aandoening waarbij je ogen moeite hebben om zich aan te passen aan zwakke verlichting. Dat kan vooral problematisch zijn als je bij schemering of ‘s nachts rijdt. Typische symptomen van nachtblindheid zijn: minder goed kunnen zien in het donker, moeite hebben om objecten te herkennen of erg verblind worden door de koplampen van tegenliggers. Als je je onveilig of angstig voelt zodra het donker wordt en autorijden dan meer inspanning vergt, kan dat wijzen op nachtblindheid.  

Bij die symptomen is het aan te raden om je ogen te laten controleren door een oogarts. Nachtblindheid kan veel verschillende oorzaken hebben, maar je kunt er wel iets aan doen (tenzij het om een erfelijke vorm gaat).   

TIPS OM VERMOEIDE OGEN TIJDENS HET AUTORIJDEN TE VOORKOMEN 

Hoewel het belangrijk is dat je de juiste bril draagt, zijn er nog andere manieren waarop je je ogen kunt beschermen tegen overbelasting. Als je lange afstanden rijdt of veel achter het stuur zit, dan kun je vermoeide ogen voorkomen met deze eenvoudige tips.  

  • Pauzeer regelmatig: neem om de twee uur een korte pauze om je ogen tot rust te laten komen. Door een frisse neus te halen en even de benen te strekken kun je ook je ogen ontspannen. 
  • Vergeet niet te knipperen: wanneer we ons tijdens het autorijden op de weg concentreren, hebben we de neiging om minder met onze ogen te knipperen. Door regelmatig te knipperen houd je je ogen vochtig en kun je uitdroging voorkomen. 
  • Doe oogoefeningen: eenvoudige oefeningen zoals schakelen tussen verschillende afstanden kunnen helpen om je oogspieren te ontspannen. 
  • Drink voldoende water: hydratatie is belangrijk voor de gezondheid van je ogen. Zorg er dus voor dat je genoeg water drinkt. 
  • Pas de lichtomstandigheden aan: vermijd felle lichten in de auto. Een gelijkmatige verlichting zorgt ervoor dat je ogen minder worden belast. 
  • Oogdruppels: hydraterende oogdruppels kunnen verlichting bieden bij droge ogen. 

VEILIG ACHTER HET STUUR: LAAT JE OGEN REGELMATIG CONTROLEREN 

We kunnen het niet vaak genoeg herhalen: het is belangrijk om je ogen regelmatig te laten controleren, vooral als je veel achter het stuur zit. Zelfs als je het gevoel hebt dat je goed ziet, kan je gezichtsvermogen in de loop van de tijd ongemerkt veranderen. Door middel van een oogmeting kun je je gezichtsvermogen laten controleren en ervoor zorgen dat je altijd de juiste bril draagt. 

Bij eyes + more kun je je ogen gratis laten controleren. (Opgelet: deze oogmeting is niet geldig voor een rijbewijs). Maak dus meteen een afspraak en zorg ervoor dat je veilig en ontspannen de weg op gaat. Een optimaal zicht is van cruciaal belang voor een veilige en zorgeloze rijervaring.