Of hij nu gloednieuw is of je hem al een tijdje draagt, vroeg of laat zit elke bril niet helemaal perfect meer. Misschien glijdt je bril van je neus af als je naar beneden kijkt, drukt hij achter je oren of zit hij ineens scheef. Het goede nieuws is dat je veel van deze problemen met een beetje handigheid zelf kunt oplossen. En als het toch niet lukt, weet de opticien wel raad. Hier lees je hoe je je bril zelf kunt aanpassen en wanneer je beter naar een opticien kunt gaan.
Waarom is een goede pasvorm belangrijk?
Of je je bril nu de hele dag of alleen bij bepaalde activiteiten (zoals lezen) draagt:
Een slechte pasvorm veroorzaakt niet alleen fysiek ongemak, maar kan er ook voor zorgen dat je minder goed ziet. Als je montuur knelt kan dit hoofdpijn of drukpunten op je neus veroorzaken. Als hij te los zit, verschuift de optische as, waardoor je duizelig kunt worden of onscherp ziet. Daarom moet je er altijd voor zorgen dat je bril perfect zit.

Met dit lijstje bepaal je eenvoudig of je bril goed is afgesteld:
- De brillenglazen zijn gecentreerd: Je pupillen zitten precies in het midden van de glazen.
- De bril blijft stevig zitten, maar de brillenpoten knellen niet: De pootjes zitten comfortabel zonder druk op de slapen.
- De bril glijdt niet van je neus: Hij blijft op zijn plaats zitten wanneer je knikt of je hoofd buigt.
- Comfortabele neuspads: Ze knellen niet, laten geen drukplekken achter en zorgen voor een stevige pasvorm.
- Uiteinden van de pootjes achter de oren: De uiteinden van de pootjes moeten stevig achter je oren zitten zonder te knellen.
- Geen druk op je oren of neus: De bril zit comfortabel, ook als je hem lang draagt.
- Rechte brillenglazen: De glazen staan niet scheef en zijn perfect uitgelijnd.
- De juiste pupilafstand: De glazen zijn perfect afgestemd op je pupilafstand (deze waarde wordt bij de opticien gemeten en gebruikt om je glazen nauwkeurig op maat te maken).
Kun je niet alles afvinken? Dan is het tijd om je bril aan te passen.

Veelvoorkomende pasvormproblemen en hun oorzaken
Een scheve bril
Als je ineens merkt dat je bril scheef zit, weet je dat er iets niet klopt. Meestal is dit probleem te wijten aan een verbogen pootje, bijvoorbeeld omdat je je bril te snel hebt op- en afgezet of omdat je hem per ongeluk hebt geplet. Een verschil in oorhoogte kan er ook voor zorgen dat je montuur scheef staat. Een scheve bril is niet alleen storend, maar kan op lange termijn ook je gezichtsvermogen beïnvloeden.
Dit kun je zelf doen: Leg je bril eerst op een plat oppervlak om te controleren of de pootjes symmetrisch zijn. Bij kunststof monturen kun je de verbogen onderdelen voorzichtig opwarmen door deze ca. 40-60 seconden onder stromend warm (niet heet) water te houden. Daarna kun je ze voorzichtig in de juiste vorm buigen. Metalen monturen vereisen wat meer zorgvuldigheid. Kleine aanpassingen aan de pootjes of verstelbare neuspads kun je gewoon met de hand doen, maar let op dat je niet te veel kracht zet wanneer je de brillenpootjes buigt. Als je bril erg verbogen is of je twijfelt over de juiste aanpak, kun je het beste een afspraak maken bij eyes + more. Onze experts passen je montuur dan op de juiste manier aan.
Drukpunten op de neus of achter de oren
Drukpunten ontstaan wanneer een montuur te strak zit of als het gewicht van de bril niet gelijkmatig is verdeeld. Bij metalen monturen komt dit vaak door drukkende neuspads en bij kunststof monturen komt dit bijvoorbeeld doordat de uiteinden van pootjes achter je oren drukken. Als die druk langere tijd aanhoudt kan dit leiden tot ongemak en in extreme gevallen zelfs tot huidirritatie of ontstekingen.
Heb je al last van ontstoken plekjes? Behandel ze dan met een milde wondzalf en draag je bril maar voor korte periodes. In ernstige gevallen is het raadzaam om je bril een paar dagen helemaal niet te dragen en indien nodig een alternatief visueel hulpmiddel (bijvoorbeeld contactlenzen) te gebruiken. Ga langs bij een dermatoloog als de ontstekingen of wondjes niet vanzelf verdwijnen.
Dit kun je zelf doen: Vaak helpt het om de pootjes iets naar buiten te buigen of de neuspads voorzichtig aan te passen zodat ze gelijkmatig en comfortabel op je neus rusten. Voor kunststof monturen bestaan er ook zachte siliconen neuspads die je op je bril kunt monteren. Zorg ervoor dat de bril niet te strak zit en niet constant afzakt – in beide gevallen kun je ongemak ervaren.

Een afzakkende bril
Vooral in de zomer, wanneer je meer zweet, kan een loszittende bril gemakkelijk van je neus glijden. Misschien zijn de brillenpoten vervormd, de uiteinden van de pootjes te vlak of is de pasvorm gewoon niet goed. Vooral bij zware brillenglazen en brede monturen is een goede pasvorm essentieel.
Dit kun je zelf doen: Controleer eerst of de pootjes te los zitten. Als dat het geval is, kun je ze voorzichtig iets naar binnen buigen zodat ze steviger achter je oren zitten. Metalen monturen met neuspads kun je eenvoudig aanpassen om ervoor te zorgen dat je bril hoger en steviger op je neus blijft zitten. Er bestaan ook hulpmiddelen zoals antislip-neuspads, siliconen verdikkers voor de pootjes of brilhaakjes die de grip aanzienlijk verbeteren. Daarnaast is het belangrijk dat je de neuspads en pootjes regelmatig grondig reinigt, want ook huidvet kan ervoor zorgen dat je bril van je neus glijdt. Als dit allemaal niet helpt, ga dan langs bij een van onze stores en laat je bril professioneel afstellen.

Slecht gecentreerde glazen
Als je bril niet correct gecentreerd is, bijvoorbeeld als de pupilafstand (PD) is niet goed is opgemeten of de glazen zijn niet goed zijn uitgelijnd, kan dit leiden tot problemen met je gezichtsvermogen. Je kunt dan last krijgen van symptomen zoals een wazig of dubbel zicht, duizeligheid of oogvermoeidheid. Klinkt dat herkenbaar? Probeer het probleem dan niet zelf op te lossen en schakel professionele hulp in.
Als je het gevoel hebt dat je bril slecht gecentreerd is, kun je het beste meteen een afspraak maken bij een van onze stores, zodat onze experts je glazen kunnen controleren.

Je bril zelf aanpassen: hier moet je op letten
Als je voorzichtig te werk gaat en weet met welk materiaal je te maken hebt, kun je in veel gevallen zelf kleine correcties uitvoeren. Je kunt metalen monturen over het algemeen makkelijker buigen dan kunststof exemplaren, die snel breken als je te veel kracht zet.
Maak de bril goed schoon voordat je begint en werk indien mogelijk op een zachte ondergrond. Ook een warme omgevingstemperatuur kan helpen, omdat veel materialen iets flexibeler zijn als ze warm zijn. Metalen monturen kun je meestal eenvoudig voorzichtig met je vingers buigen. Voor kunststof monturen kun je warm water gebruiken om het materiaal op te warmen. Gebruik geen kokend water of een haardroger, want kunststof kan kromtrekken als het te warm wordt.
Voorbeelden van kleine aanpassingen
- Als je bril scheef zit, kun je het verbogen brillenpootje voorzichtig omhoog of omlaag buigen.
- Als je bril op je neus drukt, kun je met behulp van verstelbare neuspads de afstand en de hoek van de pads aanpassen.
- Als je bril snel van je neus glijdt, helpt het vaak om de pootjes iets naar binnen te buigen of speciale antislip-pads te plaatsen.
Belangrijk: Voer je aanpassingen in etappes uit en test tussendoor of je bril goed zit. Als je twijfelt of je op de juiste manier te werk gaat, kun je beter stoppen en langsgaan bij een opticien.

Wat kun je beter overlaten aan een opticien?
Sommige aanpassingen kun je niet zonder risico zelf uitvoeren. Vooral bij brillen van hoge kwaliteit, speciale monturen of kwetsbare glazen kun je beter een expert inschakelen. Ook wanneer je klachten blijft ervaren of je zicht niet optimaal is nadat je je bril zelf hebt aangepast, is het raadzaam om een deskundige om advies te vragen.
Het goede nieuws: Bij eyes + more kun je gratis terecht voor professionele aanpassingen – zelfs als je je bril niet bij ons hebt gekocht. Maak gewoon een afspraak bij een store bij jou in de buurt en laat je bril correct afstellen.
.jpg)
4 tips voor een goede pasvorm op lange termijn
Een optimale pasvorm begint al bij de aankoop van je bril. Laat je goed adviseren en kies een montuur dat aansluit op de vorm van je hoofd en neus. Daarnaast is het zeer belangrijk dat de glazen correct gecentreerd zijn. Dit kun je echter niet zelf controleren, maar als je niet kunt wennen aan je nieuwe bril en de bovenstaande symptomen ervaart, kun je het beste weer langsgaan bij een opticien.
Met deze tips zorg je ervoor dat de pasvorm van je bril optimaal blijft:
- Bewaar je bril in een stevige brillenkoker.
- Maak de neuspads en brillenpoten regelmatig schoon.
- Zet je bril altijd met twee handen op en af.
- Draag je bril niet op je hoofd. Daar zijn de pootjes niet voor gemaakt en ze kunnen hierdoor verbuigen.
- Voorkom dat de bril te warm wordt (laat hem bijvoorbeeld niet te lang op het dashboard van je auto liggen).
Laat je montuur regelmatig controleren door een opticien. Zo behoudt je bril zijn vorm en voorkom je dat hij slecht gaat zitten.