Banner Image

MEEKLEURENDE GLAZEN

Eén bril voor alle lichtomstandigheden. Een bril met meekleurende glazen vanaf € 109

afspraak maken

Meekleurende glazen, ook wel fotochrome glazen genoemd, zijn een fascinerende ontwikkeling in de wereld van de brillen. Deze glazen passen zich op een intelligente manier aan veranderende lichtomstandigheden aan. In zonlicht of bij een hoge uv-straling kleuren de glazen automatisch mee met de intensiteit van het licht, en verandert je bril in een zonnebril. Uit het zonlicht en zonder blootstelling aan uv-straling worden de glazen binnen een paar minuten weer helder van kleur.

Lees hier hoe meekleurende glazen werken, of ze verkrijgbaar zijn op sterkte, wat de voor- en nadelen zijn en waar je op moet letten wanneer je een bril met meekleurende glazen draagt.

Hoe zit het met een leesbril van de drogist?

HOE WERKEN MEEKLEURENDE GLAZEN?

Meekleurende glazen, ook wel fotochrome glazen genoemd, zijn glazen die zich automatisch aanpassen aan de lichtomstandigheden. Dit betekent dat de glazen binnen een heldere kleur hebben, maar buiten of bij sterk zonlicht donkerder worden om de ogen te beschermen tegen schittering en uv-straling. De glazen verkleuren binnen een paar seconden, waardoor je de hele dag dezelfde bril kunt blijven dragen.

Meekleurende glazen hebben een unieke werking: ze zijn voorzien van speciale fotochromatische moleculen die reageren op ultraviolet licht. Contact met uv-licht activeert deze moleculen, waardoor de glazen donkerder worden. En als ze niet meer worden blootgesteld aan uv-licht, worden de glazen weer helder van kleur.

ZIJN ER MEEKLEURENDE GLAZEN OP STERKTE VERKRIJGBAAR?

Ja, brillen met meekleurende glazen zijn bij ons ook verkrijgbaar op sterkte. Ze zijn een uitkomst wanneer je al een bril op sterkte draagt en op zonnige dagen niet steeds wilt wisselen tussen je gewone bril en een zonnebril op sterkte.

Bij eyes + more is je nieuwe bril met meekleurende glazen op sterkte verkrijgbaar als enkelvoudige of multifocale bril. Let op: als je bril met een hoge sterkte nodig hebt, vraag dan aan een van onze medewerkers of de meekleurende glazen ook in deze sterkte verkrijgbaar zijn. Meekleurende glazen zijn bij ons namelijk alleen verkrijgbaar met een brekingsindex tot 1,6. De brekingsindex valt vaak iets hoger uit voor gewone glazen met een hoge sterkte (waardoor de glazen dunner zijn).

ZIJN BRILLEN MET MEEKLEURENDE GLAZEN HANDIG IN GEBRUIK?

Het nut van meekleurende glazen hangt af van je persoonlijke behoeften en levensstijl. Voor veel mensen zijn ze een praktische oplossing. Meekleurende glazen zijn bijvoorbeeld heel handig in de volgende situaties:

Veranderende lichtomstandigheden: De meekleurende glazen passen zich automatisch aan veranderende lichtomstandigheden aan. Hierdoor is een bril met meekleurende glazen ideaal voor buitenactiviteiten zoals fietsen of wandelen. Handig voor dagelijks gebruik: Je hoeft niet steeds van bril te wisselen als je van binnen naar buiten of andersom gaat. De meekleurende glazen zorgen zowel binnen als buiten voor een optimaal zicht. Bescherming van de ogen: Doordat de glazen donkerder worden in zonlicht, beschermen ze je ogen tegen schadelijke uv-straling en schittering.

WAT ZIJN DE VOORDELEN VAN MEEKLEURENDE GLAZEN?

Brillen met meekleurende glazen bieden een aantal aantrekkelijke voordelen:

Comfort: Je hoeft geen aparte zonnebril mee te nemen of constant van bril te wisselen in verschillende lichtomstandigheden. Bescherming van de ogen: Meekleurende glazen beschermen je ogen tegen schadelijke uv-straling en verminderen schittering, waardoor vermoeidheid wordt voorkomen. Veelzijdigheid: Ze zijn geschikt voor diverse activiteiten en gelegenheden, zowel binnen als buiten.

WAT ZIJN DE NADELEN VAN MEEKLEURENDE GLAZEN?

Hoewel meekleurende glazen veel voordelen bieden, moet je ook rekening houden met enkele nadelen. De efficiëntie van meekleurende glazen hangt af van de temperatuur. Hoe kouder de omgeving (bijv. in de winter), hoe sneller en intenser de verdonkering (de donkerste kleur wordt bereikt). Bij hoge temperaturen (bijv. in de zomer) is het tegenovergestelde van toepassing. De verkleuring is langzamer en de donkerste kleur wordt niet bereikt.

In sommige situaties is een zonnebril de beste keuze. Bij zeer sterk zonlicht (een felle zon, besneeuwde bergtoppen) bieden gewone zonnebrillen bijvoorbeeld een aanzienlijk betere en betrouwbaardere bescherming. Ook tijdens het autorijden op zonnige dagen is het beter om een gewone zonnebril in plaats van een bril met meekleurende glazen te dragen. Omdat het uv-licht wordt tegengehouden door de voorruit, kunnen de fotochrome glazen niet verkleuren en je ogen niet beschermen tegen de schittering van de zon.

MEEKLEURENDE GLAZEN BIJ EYES + MORE

Bij eyes + more scoor je brillen met meekleurende glazen in de kleuren bruin en grijs. Onze glazen hebben een zeer snelle reactietijd en bereiken een lichtabsorptie tot 75%.

De kosten van brillen met meekleurende glazen zijn afhankelijk van verschillende factoren. Bij eyes + more vind je brillen tegen een transparante all-inprijs. Dit betekent dat extra's zoals meekleurende glazen al bij de prijs zijn inbegrepen. Enkelvoudige brillen met meekleurende glazen zijn verkrijgbaar vanaf € 109 en met multifocale glazen vanaf € 239.

JE VOORDELEN BIJ EYES + MORE OP EEN RIJTJE

Spotprijzen: een bril met meekleurende glazen vanaf € 109

All-in prijzen: ontspiegelde glazen van topkwaliteit  

Brillen van de hoogste kwaliteit: we gebruiken alleen materialen van topkwaliteit 

Hoog draag- en kijkcomfort: je nieuwe bril zit als gegoten

Tevredenheidsgarantie: Uiteindelijk toch niet helemaal tevreden met je aankoop? Geen probleem: je kunt 90 dagen lang gebruikmaken van onze geldteruggarantie.