HEB IK EEN BRIL NODIG?

Ontdek waarop je moet letten en wat je moet doen als je zicht achteruitgaat.

HOE KOM IK ERACHTER OF IK EEN BRIL NODIG HEB? 

Je al wel eens afgevraagd of een bril van pas zou komen? Misschien heb je moeite met lezen, zie je 's avonds wazig of heb je vaak hoofdpijn? Je bent niet de enige – een heleboel mensen merken pas na lange tijd dat hun ogen minder goed presteren. In dit artikel vertellen we welke signalen erop kunnen wijzen dat je een bril nodig hebt of je gezichtsvermogen moet laten controleren. 

 

VERMINDERD GEZICHTSVERMOGEN: VEELVOORKOMENDE TEKENEN EN SYMPTOMEN

Lukt lezen, autorijden en op de computer werken niet meer zo vlotjes? Moet je je ogen enorm inspannen om scherp te stellen? Verschillende tekenen en symptomen kunnen duiden op een verslechterd zicht. Wazig zien: Herken je dingen van veraf of dichtbij niet meer zo duidelijk? Dan is je gezichtsvermogen er mogelijk op achteruitgegaan. Misschien heb je last van een wazig zicht bij het lezen of autorijden, of zelfs als je tv-kijkt.

Hoofd- en oogpijn: Als je vaak hoofdpijn hebt – vooral als je lang leest of op de computer werkt – dan moeten je ogen zich misschien te zwaar inspannen. Andere typische symptomen zijn pijnlijke ogen en een drukkend gevoel achter de ogen. Moeite met lezen of werken op de computer: Is het knap lastig om teksten te lezen of zijn de letters op je beeldscherm wazig? Dan laat je best je gezichtsvermogen testen. Vooral als je vaak je ogen moet dichtknijpen om beter te zien.

Nachtblindheid en problemen bij slechte lichtomstandigheden: Heb je moeite om je te oriënteren als het schemert of donker is? Zie je verkeersborden of andere objecten niet meer scherp in het donker, of heb je last van schittering? Dan kan dat betekenen dat je ogen het laten afweten.

Dubbelzien: Twee beelden tegelijkertijd zien, is een symptoom dat je heel ernstig moet nemen. Dat kan erop wijzen dat je ogen niet goed samenwerken. Het is dan ook superbelangrijk dat je langsgaat bij een oogarts. Al die tekenen kunnen afzonderlijk of samen voorkomen. Heb je last van een of meerdere symptomen? Dan raden we je aan om een oogmeting te laten doen, of een afspraak te maken voor een onderzoek bij een oogarts. Laat tijdig je zicht controleren. Zo bescherm je je ogen én wordt het leven van alledag een heel stuk aangenamer.

SPECIFIEKE SITUATIES WAARIN JE UITSTEKEND MOET ZIEN

In bepaalde situaties in het dagelijkse leven is het van essentieel belang om optimaal te zien. Als je ogen het op die momenten laten afweten, kan dat erop wijzen dat je een bril nodig hebt. Enkele voorbeelden: Problemen tijdens het autorijden: Om veilig met de auto te rijden, moet je de weg en alle verkeersborden haarscherp zien. Heb je moeite om het verkeer te overzien en verkeersborden te lezen, vooral als het donker is of bij slecht weer? Laat dan je gezichtsvermogen controleren.

Last om wegwijzers te lezen: Als je merkt dat je eigenlijk te laat of zelfs helemaal niet ziet wat er op wegwijzers en andere bordjes staat, dan is dat een duidelijk teken dat je zicht slechter wordt. Dat kan zowel problemen geven als je te voet bent als tijdens het rijden. Problemen bij het televisiekijken of in de bioscoop: Is het beeld op tv of in de bioscoop wazig, of kun je pas van dichterbij details herkennen? Misschien draag je dan best een bril. Overmatig knipperen of vaak in je ogen wrijven, duidt ook op overbelasting. Moeilijkheden op school, aan de universiteit of op het werk: Als teksten op je computerscherm of op papier lezen een enorme inspanning van je ogen vergt, dat heeft dat een negatieve impact op je prestaties. Onscherpe letters, cijfers en symbolen zijn heel vaak een teken dat je je ogen moet laten nakijken. Met een maximaal zicht kun je weer ten volle focussen op je opleiding of je baan. Alles glashelder zien, is van het allergrootste belang bij je dagelijkse bezigheden. Komen die situaties je bekend voor? Wellicht is het dan hoog tijd om langs te gaan bij een oogarts of opticien, en je gezichtsvermogen te laten controleren.

REGELMATIG JE OGEN LATEN CONTROLEREN EN VOORZORGSMAATREGELEN

Regelmatig een oogmeting laten doen, is cruciaal voor de gezondheid van je ogen. Zo kun je problemen met je zicht vroegtijdig detecteren en aanpakken. Je laat het best minstens één keer in de twee jaar je ogen checken, ook als je geen duidelijke hinder ervaart. Veranderingen in je zicht merk je immers niet onmiddellijk op, en zo kun je ze tijdig op het spoor komen. Draag je al een bril of heb je last van symptomen als wazig zien en hoofdpijn? Ga dan vaker op controle. Kinderen en ouderen laten hun ogen zelfs best jaarlijks nakijken, omdat hun gezichtsvermogen sneller kan veranderen.

Onze opticiens zijn gespecialiseerd in het uitvoeren van oogmetingen en het aanmeten van brillen. Kom gerust langs bij eyes + more om je ogen te laten controleren. We helpen je met plezier een bril op maat te kiezen. In onze stores scoor je altijd hét ideale model. Heb je echter medische problemen of ernstige oogklachten? Maak dan zeker een afspraak bij een oogarts.

WELKE OOGAFWIJKINGEN ZIJN ER ZOAL?  

Er zijn verschillende oogafwijkingen die ertoe kunnen leiden dat je zicht achteruitgaat. Ze hebben allemaal specifieke kenmerken, en beïnvloeden je dagelijkse leven op diverse manieren. Dit zijn de meest voorkomende oogafwijkingen en hun symptomen: 

Bijziendheid (myopie): Als je bijziend bent, dan zie je scherp van dichtbij, maar wazig van veraf. Vind je het lastig om verkeersborden te lezen of objecten in de verte te herkennen? Dan kan dat wijzen op bijziendheid. De afwijking ontstaat vaak in de kinderjaren of tijdens de jeugd, en kan met de tijd erger worden. 

Verziendheid (hyperopie): Zie je voorwerpen scherp van veraf, maar wazig van dichtbij? Dan ben je verziend. Dat is zeer vervelend bij het lezen, als je op de computer werkt, of andere activiteiten doet waarbij je alles van dichtbij duidelijk moet kunnen zien. Verziendheid wordt vaak vastgesteld bij kinderen en jongvolwassenen, maar kan ook ontstaan op oudere leeftijd. 

Astigmatisme: Bij astigmatisme is de kromming van het hoornvlies of de ooglens ongelijkmatig. Daardoor zie je objecten vervormd of wazig, en dat zowel van dichtbij als veraf. Mensen met astigmatisme kunnen moeite hebben om helder te zien. Ze hebben de neiging om hun ogen dicht te knijpen om hun zicht te verbeteren. 

Ouderdomsverziendheid (presbyopie): Presbyopie is een natuurlijk gevolg van het ouder worden, en komt meestal voor vanaf de leeftijd van 40 jaar. Met die afwijking is het moeilijk om van dichtbij scherp te stellen. Daardoor kan het lastig zijn om kleine lettertjes te lezen of fijne details te onderscheiden. Veel mensen dragen een leesbril of multifocale bril om deze oogafwijking te corrigeren. 

Elk van die afwijkingen kan het zicht op verschillende manieren beïnvloeden. Heb je een of meerdere van deze symptomen? Laat dan zeker een oogmeting doen. Een vroege diagnose kan helpen om de juiste bril te vinden en je zicht te verbeteren. Dat maakt je leven elke dag weer een stuk aangenamer. 

HOE KUN JE EEN OOGAFWIJKING CORRIGEREN?

Zijn je ogen achteruitgegaan? Er zijn verschillende oplossingen om je zicht te verbeteren. Elke optie heeft voor- en nadelen. Kijk dus vooral naar je persoonlijke behoeften en voorkeuren, en stem je beslissing daarop af. De meeste mensen kiezen voor een bril om hun oogafwijking te corrigeren. Een heel makkelijke manier! Het aanbod aan stijlen en materialen is eindeloos. Zo shop je altijd een model dat perfect past bij je eigen smaak. Een bril is eenvoudig te onderhouden, beschermt je ogen optimaal, én is een populair en hip accessoire. Bovendien zijn de glazen aanpasbaar. Zo tik je altijd een bril op de kop die specifiek afgestemd is op jouw oogafwijking (bv. een leesbril voor ouderdomsverziendheid of een multifocale bril om van elke afstand scherp te zien).

Contactlenzen zijn een onzichtbaar alternatief voor een bril. Heel erg praktisch tijdens het sporten, en ideaal als je niets wilt veranderen aan je uiterlijk. Ze zitten direct op het oog, en bieden een natuurlijk en onbelemmerd gezichtsveld. Je kunt kiezen uit verschillende typen, zoals dag-, maand- en jaarlenzen. Verder zijn er multifocale en torische lenzen voor specifieke oogafwijkingen. Contactlenzen onderhouden, vergt echter wel wat meer moeite dan een bril reinigen. Lasik (laser assisted in situ keratomileusis) en andere vormen van refractieve chirurgie zijn duurzame oplossingen voor oogafwijkingen. Bij die ingrepen wordt de vorm van het hoornvlies zó aangepast dat het licht juist op het netvlies valt. Ze kunnen bijziendheid, verziendheid en astigmatisme corrigeren. De hersteltijd na een laserbehandeling is meestal kort, en veel mensen geven daarna aan dat hun zicht drastisch verbeterd is. Het is echter belangrijk om uitgebreid advies te vragen aan een oogarts. Zo weet je zeker dat zo'n operatie een geschikte keuze is voor jou, en dat je de mogelijke risico's begrijpt. Al die oplossingen hebben specifieke voordelen. Het loont de moeite om meer te weten te komen over de verschillende mogelijkheden. Zo maak je de beste keuze volgens je noden en wensen. Of je nu gaat voor een bril, contactlenzen of een operatie – het voornaamste is dat je alles weer glashelder en haarscherp ziet, en je optimaal in je vel voelt.

TIPS OM DÉ IDEALE BRIL TE KIEZEN

Het is beslist: je wilt een bril scoren. Maar hoe weet je of die ene heel unieke creatie wel echt iets voor jou is? Kies eerst en vooral een montuur dat past bij je gezichtsvorm. Zo creëer je een evenwichtige look. Heb je een rond gezicht? Dan staan hoekige en geometrische modellen je beeldig, omdat ze een mooi contrast vormen. Ronde en ovale monturen zijn prachtig bij een hoekig gezicht, want ze verzachten de harde lijnen. Een hartvormig gezicht? Monturen zonder rand of met een bredere onderkant laten je voorhoofd smaller lijken. Als je een ovaal gezicht hebt, dan steel je de show met zo goed als elk montuur. Bof jij even!

Brillen zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, elk met hun eigen voordelen. Monturen van kunststof zijn licht en vaak te vinden in tal van tinten. Modellen in metaal hebben dan weer een robuuste en klassieke uitstraling. Exemplaren uit titanium zijn megalicht en hypoallergeen. Een geweldige optie als je een gevoelige huid hebt. Let erop dat je bril comfortabel zit en niet knelt. Dat is ultrabelangrijk, vooral als je hem de hele dag draagt. Niet alleen het montuur moet je van het zijn, ook de juiste brillenglazen zijn cruciaal. Glazen met speciale coatings maken het dagelijkse leven een stuk comfortabeler. Ontspiegelde brillenglazen verminderen lichtreflecties en verbeteren het zicht, vooral als je met de auto rijdt of op de computer werkt. Een blauwfilter beschermt je ogen tegen het schadelijke blauwe licht van digitale schermen. Verschillende oogafwijkingen? Dan heb je baat bij multifocale glazen. Daarmee kun je van elke afstand haarscherp zien. Weet je niet zeker welke bril een absolute topper is voor jou? Kom dan gerust langs bij eyes + more. Onze experts geven je met veel plezier professioneel advies. Ze speuren samen met jou naar je droomcreatie.

PROBLEMEN MET JE ZICHT? KOM LANGS VOOR ADVIES: GRATIS OOGMETING IN ONZE STORES

Heb je een of meerdere van de bovengenoemde symptomen? Dan is het misschien wel tijd voor een bril. Door regelmatig een oogmeting te laten doen en de juiste bril te dragen, kan je zicht enorm verbeteren. Bovendien heb je dan misschien minder last van hoofdpijn en pijnlijke en vermoeide ogen, én wordt het leven heel wat aangenamer.

Is het al een hele poos geleden dat je je ogen hebt laten nakijken? Maak dan vandaag nog een afspraak voor een gratis oogmeting bij een eyes + more store in je buurt.

FAQs

Als je problemen hebt met je zicht en daar niets aan doet, dan kun je heel wat gezondheidsklachten krijgen. Zo heb je mogelijk vaak last van hoofdpijn. Die klachten ontstaan vaak omdat je je ogen voortdurend dichtknijpt en constant moet inspannen om scherp te zien. Verder kunnen onbehandelde oogafwijkingen ook nek- en rugpijn veroorzaken, aangezien je wellicht een verkeerde houding aanneemt als je zit of staat om beter te kunnen zien.  

Overbelasting van de ogen kan ook leiden tot chronische oogirritatie, roodheid en droge ogen. In ernstige gevallen kan er ook permanente schade aan de ogen ontstaan als je die klachten maar blijft negeren, en het probleem niet aanpakt. 

Helder en scherp zien, is bovendien cruciaal om prima te presteren op school, aan de universiteit en op het werk. Als je niet goed ziet, is het moeilijker om je te concentreren en taken efficiënt uit te voeren. Dat kan een negatieve impact hebben op je productiviteit en flink wat frustraties opleveren. Het kost je immers meer tijd en moeite om eenvoudige karweitjes op te knappen. 

Of je nu met de auto rijdt, onderweg bent met de fiets of te voet op pad bent – een optimaal gezichtsvermogen is onontbeerlijk om veilig door het leven te gaan. Als je niet goed kunt zien, neemt de kans op ongelukken fors toe. Vooral in het verkeer kan een slecht zicht gevaarlijk zijn, omdat je verkeersborden, verkeerslichten en andere weggebruikers misschien niet op tijd opmerkt. 

Een onbehandelde oogafwijking kan ook je maatschappelijke en emotionele welzijn beïnvloeden. Als je moeite hebt om gezichten van vrienden en familie te herkennen of je te behelpen in sociale situaties, kan dat leiden tot onzekerheid en isolement. Je steeds moeten inspannen om goed te zien, kan ook vermoeidheid en prikkelbaarheid tot gevolg hebben. En dat heeft dan weer een negatief effect op je humeur en je sociale leven.