Banner Image

BRILLENGLAZEN

Coatings, getinte glazen en andere effecten: ontdek alles over onze glasopties

NAAR JE AFSPRAAK

Net zoals er heel wat autofabrikanten en meerdere autotypes bestaan, zijn er ook tal van producenten van brillenglazen en diverse glastypes. Zo kun je bij het shoppen van een nieuwe bril kiezen uit een enorm aanbod. 

Alle brillenglazen van eyes + more komen van ip lens, een glasfabrikant met verschillende vestigingen verspreid over de hele wereld. 

MATERIAAL: KUNSTSTOF OF MINERAALGLAS? 

Brillenglazen vind je in verschillende materialen. Al onze glazen bestaan uit kunststof. Bij andere opticiens zijn mogelijk ook brillenglazen van echt glas – zogenaamde minerale glazen – verkrijgbaar. 

Vroeger werden brillenglazen uitsluitend gemaakt van echt glas. Het voordeel: dat materiaal is zeer hard, met een uiterst krasvast oppervlak. Alleen diamant is harder dan glas. Maar echt glas is ook heel zwaar en breekt in duizend stukjes als het op de grond valt. Als je bril dus zou vallen, kun je hem niet meer dragen. 

Vandaag worden brillenglazen bijna alleen nog van kunststof gemaakt.

Alle voordelen in een notendop: 

Kunststofglazen zijn lichter dan brillenglazen van glas. Ze bieden dan ook meer comfort, vooral bij een hoge sterkte en als je je bril langdurig draagt. 

Brillenglazen van kunststof hebben een hogere breukvastheid dan glazen van glas. Ze zijn dus een veiligere keuze, vooral voor kinderen en sporters, en bij activiteiten in de openlucht. 

Kunststofglazen zijn makkelijker te bewerken, bijvoorbeeld wanneer je ze kleurt of speciale coatings aanbrengt, zoals een uv-filter. 

Veel kunststofmaterialen houden uv-straling tegen en beschermen je ogen zo tegen schadelijk zonlicht. 

Kunststofglazen passen in tal van monturen, ook dunne en lichte modellen. 

GLASCOATINGS: WELKE ZIJN ER ALLEMAAL? 

Brillenglazen van kunststof zijn licht en breukvast. Maar ze vertonen snel beschadigingen aan de buitenkant (zoals krassen), worden makkelijk vuil en zijn gevoelig voor invloeden van buitenaf. Bij eyes + more behandelen we het oppervlak van onze brillenglazen dan ook meermaals. Zo zie je alles glashelder met je bril én heb je er extra lang plezier van. 

Op het glasoppervlak brengen we verschillende dunne lagen aan. Een omslachtig proces, maar zo beschermen we de glazen tegen externe invloeden en kunnen we een optimale kwaliteit garanderen.  

ONZE BRILLENGLAZEN HEBBEN DEZE COATINGS:  

Eerst brengen we over het glas een hardingslaag aan. We dompelen het onder in een soort elastische blanke lak of vernis. De hardingslaag kan weliswaar niet voor 100 procent voorkomen dat er krassen op het oppervlak ontstaan, maar zorgt er wel voor dat een brillenglas beter bestand is tegen invloeden van buitenaf. Hoe dan ook, je moet brillenglazen van kunststof altijd op de juiste manier onderhouden. 

Een ontspiegelende laag gaat storende lichtweerkaatsingen zo veel mogelijk tegen. Deze laag zorgt ervoor dat je zicht niet belemmerd wordt en dat je alles helder en duidelijk ziet. Je bril oogt zo ook veel mooier. 

Brillenglazen van eyes + more zijn altijd aan beide zijden superontspiegeld. Dat heeft twee grote voordelen. 

Aan de buitenzijde: het glas is mooi doorzichtig en anderen zien jouw ogen beter. 

Aan de binnenzijde: je ziet alles superduidelijk en glashelder. Bij een ongunstige lichtinval wordt je zicht niet belemmerd door spiegelingen op de achterkant van het glas. 

De kwaliteit van een ontspiegelende laag herken je aan de zogenaamde ‘restreflex’. Als je brillenglazen bijvoorbeeld in het licht van een lamp houdt, dan zie je een gekleurde schijn op het oppervlak. Dat is de restreflex. Een ontspiegelende laag van gemiddelde kwaliteit heeft een blauwe of lila schijn. Is de restreflex groenig, dan gaat het om superontspiegeling. 

De Clean-Coat coating maakt het oppervlak van de glazen gladder, waardoor ze minder snel vuil worden. Het oppervlak is zo glad dat zelfs superkleine deeltjes, zoals stof, niet meer aan de glazen blijven kleven. Zo kun je je bril veel makkelijker schoonmaken. 

De Clean-Coat werkt het beste als de brillenglazen helemaal zuiver zijn. 

De coating met lotuseffect – ook wel pareleffect genoemd – is de laatste, waterafstotende laag op een brillenglas. Worden je brillenglazen nat, bijvoorbeeld tijdens een regenbui, dan kun je ze door het lotuseffect gewoon droogschudden of -blazen. Waterdruppels glijden het beste van de brillenglazen af als die helemaal zuiver zijn. 

De blauwfilter Digital-Blue is een speciale coating die het blauwe licht van beeldschermen weerkaatst, en zo de ooglens en het netvlies duurzaam beschermt. Dankzij een blauwfilter kun je je ogen beter ontspannen en meer rust gunnen als je werkt met digitale apparaten. 

Digitale apparaten, zoals tablets, laptops en mobiele telefoons, stralen veel blauw licht uit. Dat licht houdt ons langer wakker en veroorzaakt vermoeide ogen. ‘s Avonds voelen we ons na een lange dag aan de computer uitgeput en kunnen we de slaap maar moeilijk vatten.  

Als je bij eyes + more een computer- of kantoorbril shopt (multifocaal), dan hebben de glazen sowieso altijd een blauwfilter. 

Een blauwfilter is ook ideaal als je een enkelvoudige bril draagt en vaak werkt met digitale apparaten. Je vindt bij ons ook brillen zonder sterkte met blauwfilter.  

GETINTE BRILLENGLAZEN: GA VOOR EXTRA PITTIG MET EEN VLEUGJE KLEUR  

Getinte glazen verminderen het zichtbare licht, en beschermen je ogen tegen schittering en verblinding. 

Afhankelijk van waarvoor je je bril gebruikt en de lichtgevoeligheid, kies je het beste voor een specifieke kleurintensiteit. 

Tip: test je graag vooraf welke tint perfect is voor jou? Kom naar een van onze stores, houd de voorbeeldglazen voor je oog en ontdek het meteen.  

We hebben een zeer ruim assortiment getinte brillenglazen, geschikt voor alle mogelijke wensen en behoeften. In al onze monturen passen zonnebrilglazen. Kies dus meteen jouw droomexemplaar uit. 

IN HET EYES + MORE ASSORTIMENT ZITTEN DE VOLGENDE GETINTE BRILLENGLAZEN:  

Volledig getinte glazen zijn het meest geschikt voor een zonnebril. Ze beschermen je ogen optimaal tegen verblinding. 

Glazen met kleurverloop zijn geschikt tijdens het shoppen of autorijden. Als je door het bovenste deel van de glazen kijkt, om van veraf scherp te zien, zijn je ogen maximaal beschermd tegen verblinding. Om van dichtbij goed te zien, kijk je door het lichtere deel van de brillenglazen. Zo zie je duidelijk alle cijfers op het dashboard in de auto of lees je zonder problemen de prijzen in een winkel. 

Filterglazen zijn zeer licht getint (25-0 %). Een goede optie bij fel licht, bijvoorbeeld in kantoren, werkplaatsen en laboratoria. Een filterbril is trouwens heel hip. De licht getinte glazen zijn prachtig te combineren met unieke outfits. 

Spiegelglazen zijn volledig getint, voor de allerbeste bescherming tegen verblinding. Door het spiegeleffect aan de voorzijde zijn ze bovendien een trendy blikvanger. 

Leuk weetje: spiegelglazen zijn alleen aan de achterzijde ontspiegeld. 

Meekleurende glazen, vaak ook fotochrome glazen of ColorMatic glazen genoemd, passen zich aan de lichtomstandigheden buiten aan. De meekleurende coating reageert op uv-stralen en op kou – een storende factor in de winter. De glazen worden maximaal 80% donkerder. Meekleurende glazen shop je bij ons in het grijs en in het bruin. 

  

BRILLENGLAZEN

Brillenglazen van kunststof komen in de meeste situaties goed van pas. Kunststof is lichter en robuuster dan bijvoorbeeld minerale glazen. Dit materiaal gaat dus niet zo makkelijk stuk. Daarom zijn kunststofglazen bijzonder geschikt om elke dag te dragen en raden we ze aan voor kinderen en sporters. 

Hoogwaardige brillenglazen kunnen, afhankelijk van de extra afwerking, flink wat kosten en de totale prijs van de bril opdrijven. 

Bij eyes + more werken we daarom bewust met een all-inprijs. Geen verrassingen dus. Je betaalt alleen voor het montuur. Coatings en afwerkingen, en als je dat wenst getinte glazen of een blauwfilter, zijn al bij de prijs inbegrepen. 

Brillenglazen van glas (minerale glazen) zijn zeer hard en krasvast, maar vaak ook zwaarder en breekbaar. Om die reden zijn ze (afhankelijk van je levensstijl) niet altijd even ideaal voor elke dag. 

Kunststofglazen daarentegen zijn lichter en robuuster, waardoor ze niet zo snel stukgaan of breken. Een ander groot voordeel: op glazen van kunststof zijn makkelijker coatings en verschillende filters aan te brengen. Ze zijn ook eenvoudiger te kleuren. 

De kwaliteit van een ontspiegelende laag herken je aan de zogenaamde ‘restreflex’. Als je de brillenglazen bijvoorbeeld in het licht van een lamp houdt, dan zie je een gekleurde schijn op het oppervlak. Dat is de restreflex. Een ontspiegelende laag van gemiddelde kwaliteit heeft een blauwe of lila schijn. Is de restreflex groenig, dan gaat het om superontspiegeling. 

De levensduur van een bril met glazen van kunststof hangt af van verschillende factoren, zoals de kwaliteit van de glazen, de coatings, het gebruik en het onderhoud. Over het algemeen gaan brillen met kunststofglazen bij correct onderhoud en gebruik jarenlang mee.  

Het is niet ongebruikelijk dat je een goed onderhouden bril met kunststofglazen vier tot vijf jaar of zelfs langer kunt dragen, voor je uiteindelijk door krassen, slijtage of gewoon de behoefte aan een andere sterkte toe bent aan een nieuw exemplaar. 

Als je voorzichtig omgaat met je bril, kun je hem zo lang mogelijk dragen. We raden ook aan om minstens om de twee jaar een oogmeting te laten doen. Zo ontdek je of de glazen van je bril nog de juiste sterkte hebben.